Connect with us

LIFE

Έκτακτη είδηση: Μάθε ποιες είναι οι πιο εκτεθειμένες ομάδες στο κοροναϊό-Μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας!

Published

on

covid-19 εμβόλιο, covid-19 αντιμετώπιση, covid-19 προστασία, covdi-19 φάρμακο, covid-19 Ελλάδα, covid-19 εξάπλωση

Μια μικρή μελέτη έδειξε μια σχέση μεταξύ της σοβαρότητας των λοιμώξεων του κορανοϊού και των περιπτώσεων των ούλων, της νόσου, επίσης γνωστής ως περιοδοντίτιδας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα άτομα με λοίμωξη COVID-19 θα μπορούσαν να έχουν έως και εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν έχουν επίσης ασθένεια των ούλων.

Βρέθηκαν συνδέσεις μεταξύ της στοματικής υγείας και της σοβαρότητας της λοίμωξης από COVID
Από την έναρξη της πανδημίας ιού κοραναϊού, πάνω από 110.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, οι ερευνητές κάνουν το βασικό έργο για να ανακαλύψουν ποιοι παράγοντες μπορούν να κάνουν ένα άτομο πιο ευαίσθητο σε σοβαρές μολύνσεις COVID και ακόμη και θάνατο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Periodontology διαπίστωσε ότι η στοματική υγεία, ειδικά η ασθένεια των ούλων θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στους θανάτους από κοροναϊούς .

Στη μελέτη, τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας από 568 άτομα που προσβλήθηκαν από κοροναϊό μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2020 ήταν υπό εξέταση. Από αυτούς τους ασθενείς, 40 από αυτούς είχαν υποστεί επιπλοκές με αποτέλεσμα εντατική φροντίδα, εξαερισμό και θάνατο. Στη συνέχεια συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον ΔΜΣ, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, το άσθμα, την αρτηριακή πίεση, τις συνήθειες καπνίσματος και την ασθένεια των ούλων (περιοδοντίτιδα).

Η έρευνα διαπίστωσε ότι για τα άτομα με νόσο των ούλων, η πιθανότητα θανάτου ήταν 8,81 φορές υψηλότερη από εκείνη χωρίς. Οι πιθανότητες να καταλήξετε σε αναπνευστήρα αυξήθηκαν επίσης κατά 4,57 φορές, ενώ οι πιθανότητες να καταλήξετε σε εντατική θεραπεία αυξήθηκαν επίσης κατά 3,54 φορές. Συνολικά, τα άτομα με νόσο των ούλων είναι 3,67 φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από επιπλοκές του κοροναϊού.

Πώς επηρεάζει η ασθένεια των ούλων τις μολύνσεις του κορανοϊού;
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Lior Shapira, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου του Ισραήλ, εξήγησε τη συσχέτιση μεταξύ της νόσου των ούλων και των σοβαρών λοιμώξεων κοροναϊού , υποδεικνύοντας ότι η φλεγμονή και τα βακτήρια μπορεί να είναι υπεύθυνα:

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η φλεγμονή στην στοματική κοιλότητα μπορεί να ανοίξει την πόρτα στον κοροναϊκό να γίνει πιο βίαιος. Η στοματική φροντίδα πρέπει να αποτελεί μέρος των συστάσεων για την υγεία για τη μείωση του κινδύνου σοβαρών αποτελεσμάτων COVID-19.
Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 30 ετών πάσχουν από περιοδοντίτιδα, η οποία δημιουργεί πρήξιμο και γύρω από τα ούλα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η φλεγμονή μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το υπόλοιπο σώμα και θα μπορούσε τελικά να φτάσει στους πνεύμονες. Οι ασθενείς με COVID που χρειάζονται αναπνευστήρες θα μπορούσαν επίσης να είναι πιο ευάλωτοι, ζητώντας να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εισπνοής βακτηρίων από το στόμα. Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Mariano Sanz, του Πανεπιστημίου Complutense στη Μαδρίτη, Ισπανία, δήλωσε:

Αυτό μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση των ασθενών με Covid-19 και να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου. Το προσωπικό του νοσοκομείου πρέπει να εντοπίσει ασθενείς με Covid-19 με περιοδοντίτιδα και να χρησιμοποιήσει από του στόματος αντισηπτικά για τη μείωση της μετάδοσης βακτηρίων.

Πώς να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, μπορεί να έχετε ασθένεια των ούλων εάν:

Συνεχώς να έχετε κακή αναπνοή ή κακή γεύση στο στόμα σας
Έχετε διαχωριστικά ή χαλαρά δόντια
Τα ούλα που αιμορραγούν εύκολα
Πρησμένα, κόκκινα ή τρυφερά ούλα
Υποχωρώντας ούλα
Ευτυχώς, η ασθένεια των ούλων μπορεί εύκολα να προληφθεί με μια καλή ρουτίνα στοματικής υγιεινής και μια υγιεινή διατροφή. Το βούρτσισμα των δοντιών σας περισσότερες από μία φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, καθώς και στη χρήση εξειδικευμένων οδοντόκρεμας και στοματικών πλυσίματος.

Η τακτική οδοντιατρική καθαριότητα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ασθένειας των ούλων καθαρίζοντας σχολαστικά την πλάκα και την πέτρα που προκαλεί. Οι οδοντίατροι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανίχνευση πρώιμων σημείων της νόσου και να βοηθήσουν στη θεραπεία της.

Το κάπνισμα επηρεάζει επίσης πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης νόσου των ούλων. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον οργανισμό να καταπολεμήσει αυτό το είδος μόλυνσης. Το κάπνισμα καθιστά επίσης πιο δύσκολο για τα ούλα να ανακάμψουν από τη μόλυνση.

 

 

Trending

© 2010-2021 - All rights reserved - NEOBLOGS.GR