Δυσκολεύεσαι να μαγειρέψεις μοσχάρι; Αυτή η συνταγή θα σου λύσει τα χέρια και θα γεμίσει τα στομάχια!

μοσχαρι,μοσχαρι λεμονατο,μοσχαρι με μελιτζανεσ,μοσχαρι,μοσχαρι κοκκινιστο ακησ,μοσχαρι με κολοκυθακια,μοσχαρισια μπριζολα στο φουρνο,μοσχαρι λεμονατο με πατατεσ

Το μοσχάρι είναι ένα πολύ θρεπτικό κρέας, γεμάτο με πρωτεΐνη, που όλοι μας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας. Παρόλα αυτά επειδή είναι αρκετά σκληρό και χωρίς λίπος, όπως το χοιρινό, κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται αρκετά να το μαγειρέψουν, με αποτέλεσμα να το αποφεύγουν στην καθημερινότητά τους.

Όμως ο Λάμπρος Βακιάρος είναι εδώ για να σας λύσει τα χέρια και να σας γεμίσει τα στομάχια!

Δείτε την εξαιρετική συνταγή του και θα τρέξετε στην κουζίνα!

Κοκκινιστό Μοσχάρι με Κοφτό Μακαρονάκι και Γραβιέρα

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. – 1 κλ. μοσχάρι χτένι ή σπάλα (σε μεσαίους κύβους)

60 – 75 γρ ελαιόλαδο

240 γρ κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

180 γρ. καρότα (στο τρίφτη)

1-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

40 γρ πελτέ τομάτας

15 γρ αλεύρι (γεμάτη)

180 γρ κόκκινο ή γλυκό κρασί ή κονιάκ

400 γρ. σάλτσα τομάτας

1 ξυλάκι κανέλας

3 φύλλα δάφνης

1/2 κ.γ. μπαχάρι

500 ml ζωμό λαχανικών

500 γρ ζυμαρικά της αρεσκείας μας

150 γρ τριμμένη γραβιέρα για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

Προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Παράλληλα με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο λαδώνουμε καλά το κρέας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Μόλις η κατσαρόλα κάψει καλά προσθέτουμε το κρέας και καβουρδίζουμε πάντα σε υψηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας σταδιακά μέχρι η επιφάνεια του κρέατος να έχει ένα βαθύ καβουρδισμένο χρώμα περίπου για 6’-7’. Αφαιρούμε προσωρινά το κρέας σε ένα σκεύος. Αυτό το βήμα είναι το σημαντικότερο για ένα γευστικό και πολύ μαλακό κρέας.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή (6 -8) προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι το καρότο και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 3΄-4΄.Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε ελαφρώς. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με την κουτάλα μέχρι να μην βλέπουμε λευκά μέρη από το αλεύρι.

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, την κανέλα, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε ελαφρώς και μόλις πάρει μία βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή (4-5).

Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας σταδιακά για περίπου 1.30 ώρα ή μέχρι το κρέας να είναι αρκετά μαλακό.

Περίπου 20’ πριν ολοκληρωθεί το κρέας προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς (αέρα ή αντιστάσεις) και παράλληλα βράζουμε αρκετό νερό για τα ζυμαρικά τα οποία και βράζουμε λίγο παραπάνω από το μισό χρόνο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία.

Μόλις το κρέας είναι έτοιμο το αφαιρούμε προσωρινά σε ένα πιάτο και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μισοβρασμένα ζυμαρικά, και διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε περίπου μισή με μια κούπα νερό από αυτό που έβρασα τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα της κατσαρόλας με τα ζυμαρικά και την σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος η γάστρα και στη συνέχεια τοποθετούμε σε διάσπαρτά σημεία το κρέας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπάρχουν υγρά στο σκεύος για να μπορέσουν να μαγειρευτούν τα ζυμαρικά.

Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15 – 20 ‘ μέχρι τα ζυμαρικά να έχουν μαγειρευτεί.

Αφαιρούμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.

Διαβάστε περισσότερα
ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΑΤΖΗ

Δημοσίευση από ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΑΤΖΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου