Αυγενάκης: “Είμαι εγγυητής της νομιμότητας, δεν έχω ανάμιξη στις εκλογές της ΕΠΟ”

“Δεν έχω καμία ανάμιξη στις εκλογές της ΕΠΟ και ο θεσμικός μου ρόλος δεν είναι να μεσολαβώ για να συμβεί το αυτονόητο”, επεσήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης

«Δεν έχω καμία ανάμιξη στις εκλογές της ΕΠΟ και ο θεσμικός μου ρόλος δεν είναι να μεσολαβώ για να συμβεί το αυτονόητο. Ο θεσμικός μου ρόλος είναι να παρακολουθώ, ως εγγυητής της νομιμότητας σε κάθε αθλητικό πεδίο, ότι θα διεξαχθούν σωστές και καθαρές εκλογές».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”, αναφορικά με τις επικείμενες αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου προέδρου στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι η Πολιτεία αναπτύσσει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τις FIFA και UEFA, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης της εκλογικής βάσης, με τη συμμετοχή των σωματείων στην ψηφοφορία, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες αθλητικές ομοσπονδίες της Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε ακόμη τη θέση του υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας, εκτίμησε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα βοηθήσει να περιοριστούν δραστικά τα φαινόμενα οπαδικής βίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση για την εγγραφή των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο της ΓΓΑ και ότι, όσα σωματεία δεν εγγραφούν, από την 1η Αυγούστου δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα, ούτε χρήσης των εθνικών και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Λ. Αυγενάκη στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”:

– Η 31η Ιουλίου θα είναι η τελευταία προθεσμία για την εγγραφή στο Μητρώο και όποιο σωματείο δεν εγγραφεί, παύει να υφίσταται από 1η Αυγούστου, ή μελετάτε εναλλακτικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στα σωματεία να συνεχίσουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα;

«Δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση. Δόθηκε πέρσι με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου 2022, διότι επικρατούσαν έκτακτες συνθήκες με την πανδημία και τις πυρκαγιές, οι οποίες δυσχεραίναν την εγγραφή των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του Υφυπουργείου.
Το Μητρώο, βέβαια, θυμίζω ότι κατακρίθηκε αδίκως όταν προ διετίας θελήσαμε να το εφαρμόσουμε, βάζοντας τάξη και επιδιώκοντας να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο.

Κατακρίθηκε τότε το αυτονόητο! Δηλαδή να γνωρίζουμε όλοι, καθώς το Μητρώο είναι προσβάσιμο στους πάντες, ποια είναι τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας ώστε να μπορούν να ενισχύονται με διαφανή κριτήρια κάθε χρόνο, να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, να αποφασίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών τους και να απολαμβάνουν οι νεαροί αθλητές τα ευεργετήματα των νόμων, χωρίς τις εκπλήξεις των προηγούμενων ετών, όταν σωματεία χωρίς αθλητική αναγνώριση ακύρωναν με τη συμμετοχή τους τις επιτυχίες όλων, εν αγνοία τους.

Πλέον, διαπιστώνω ότι το Μητρώο έχει αγκαλιαστεί από τη συντριπτική πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας, ακόμα κι από εκείνους που στάθηκαν καχύποπτοι στο ξεκίνημά του. Στο Μητρώο του 2020 εγγράφηκαν 4.000 σωματεία, σε εκείνο του 2021 άγγιξαν τις 4.900 και ήδη οι 2.200 νέες αιτήσεις για το Μητρώο 2022 αποδεικνύουν περίτρανα την αποδοχή του. Από την 1η Αυγούστου, λοιπόν, όποιο σωματείο δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο δεν θα μπορεί να κάνει χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, ούτε να συμμετάσχει στα πρωταθλήματα. Ομοίως και όσα εγγεγραμμένα σωματεία είναι ήδη στο Μητρώο 2021, εφόσον δεν επικαιροποιήσουν, όπως οφείλουν, τα στοιχεία τους μέχρι το τέλος του έτους».

– Ποια είναι η θέση σας για τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΕΠΟ; Έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής;

«Δεν έχω καμία ανάμιξη και ο θεσμικός μου ρόλος δεν είναι να μεσολαβώ για να συμβεί το αυτονόητο. Ο θεσμικός μου ρόλος είναι να παρακολουθώ, ως εγγυητής της νομιμότητας σε κάθε αθλητικό πεδίο, ότι θα διεξαχθούν σωστές και καθαρές εκλογές.
Πρωτοβουλίες, ωστόσο, εξακολουθούν να αναπτύσσονται με τις υπερκείμενες αρχές της ΕΠΟ, την FIFA και την UEFA. Συνεργαστήκαμε επί μακρόν για να συνταχθεί η Ολιστική Μελέτη και δια της πιστής εφαρμογής της να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της προόδου για την Ομοσπονδία και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή την πιστή εφαρμογή επιδιώκουμε, την υλοποίηση στο 100% του πνεύματος της Ολιστικής Μελέτης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Είμαι απόφοιτος σχολής δημοσιογραφίας ενώ έχω κάνει και μαθήματα φωτογραφίας την οποία και πραγματικά λατρεύω. Θεωρώ ότι μια εικόνα όντως ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και προτιμώ να μιλάνε οι φωτογραφίες μου για εμένα. Αγαπώ τα γρήγορα αυτοκίνητα και λατρεύω την δυνατή μουσική.