Αυτή είναι η αλήθεια για τη ζάχαρη-Δεν είναι τόσο κακή, όπως μας λένε…Φάτε άφοβα!

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι η κατανάλωση ζάχαρης έχει αυξηθεί τεράστια τους τελευταίους δύο αιώνες. Τα μέσα ενημέρωσης λένε ότι το ποσοστό πρόσληψης ζάχαρης είναι υψηλότερο από ποτέ, αυξάνει απότομα και σταθερά. Δεν είναι τόσο δύσκολο να πιστέψεις αυτά τα λόγια ειδικά για όσους αγαπούν τα γλυκά……

Ωστόσο, μόλις αποφάσισα να αναζητήσω στοιχεία και ανακάλυψα ότι στην πραγματικότητα η ζάχαρη είναι ανεπαρκής σήμερα. Μάλλον, έχουμε κάνει λάθος για την «αλήθεια» της ζάχαρης;

Η πιο αναφερόμενη πηγή στα περισσότερα ιστολόγια, κοινωνικά δίκτυα και πηγές μέσων, με αυτόν τον ισχυρισμό, είναι ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2007 στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Ο συγγραφέας, John Yudkin, αναφέρεται στα δεδομένα σχετικά με την κατά κεφαλήν προσφορά ζάχαρης ήδη από το 1700. Η έρευνα δείχνει τη δραματική αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης από το 1850 έως σήμερα. Ένα ενδιαφέρον πράγμα είναι ότι αυτά τα δεδομένα βασίζονται στον εφοδιασμό σε ζάχαρη σε δύο διαφορετικές χώρες που βρίσκονται ακόμη και σε δύο διαφορετικές ηπείρους – το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Όπως βλέπετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρερμηνεύσετε αυτά τα στατιστικά αποτελέσματα καθώς τα δεδομένα είναι αρκετά παραμορφωμένα. Είναι περίεργο το γεγονός ότι οι σύγχρονες πηγές αντιμετωπίζουν τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 1972, είναι προφανές ότι η εικόνα της κατανάλωσης ζάχαρης έχει αλλάξει δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, χάρη στις αξιόπιστες πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούμε να επαναφέρουμε τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης και να λάβουμε τα σωστά στοιχεία. Αυτά τα δεδομένα βασίζονται στην έρευνα όπου οι πραγματικοί άνθρωποι λένε τι τρώνε. Ακολουθώντας τα δεδομένα που αναφέρονται σε αυτά τα ημερολόγια τροφίμων, μπορούμε να δούμε μια αξιοπρεπή αύξηση στην κατανάλωση ζάχαρης στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και μια αξιοσημείωτη μείωση στη δεκαετία του 1970.

Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, η έρευνα δείχνει ότι υπήρξε μείωση κατά 13% στην κατανάλωση όλων των σακχάρων (επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι, μέλι, κέικ, κουλούρια κ.λπ.) από τα τέλη του 21ου αιώνα.

Σήμερα, οι ΗΠΑ θεωρείται ως ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν καταναλωτής ζάχαρης στον κόσμο, ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό κατανάλωσης ζάχαρης είναι επί του παρόντος ισοδύναμο με τα επίπεδα του 1985, έχοντας μειωθεί από το υψηλό το 1999.

Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ζάχαρης μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό πρόσληψης ζάχαρης εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό. Ωστόσο, η στατιστική δείχνει τη θετική κίνηση που σημαίνει ότι πηγαίνουμε με τον σωστό δρόμο.

 

Διαβάστε περισσότερα
ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Δημοσίευση από ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα